Historien

Hovedbygningen på Nor ble tegnet og bygget av arkitekt og byggmester Johan Heinrich Günther Schüssler i perioden 1858-1859 for trelasthandler og godseier Arne O. Lunderbye.

Herregården var privatbolig fra byggår og frem til 1919, da den ble  overtatt av NSB, og seksjonert opp som hybelhus for ansatte.

Hovedbygningen ble vedtatt revet i 1991, både grunnet det omfattende forfallet, men også grunnet planlagte trafikale anlegg i området.
Men en storstilt redningsaksjon ble iverksatt for å redde det historiske anlegget – noe som heldigvis var vellykket.

I perioden 1991 – 1996 gjennomgikk hele eiendommen en omfattende restaurering i regi Stiftelsen Lundeby-Nor.

I perioden 1996 – 2001 var bygget i drift som kulturhus og kontorer, men i 2001 ble stiftelsen avviklet og eiendommen overtatt av Kongsvinger kommune.

Hovedbygningen ble frem til 2009 benyttet som kommunale kontorer, kontorer for LHL Kongsvinger og kommunalt lager.
Forfallet ble i denne perioden igjen betydelig.

I 2009 ble eiendommen vedtatt solgt til Kulturhaven museum etter vedtak i Kongsvinger kommunestyre. Kulturparken Nor ble da opprettet, og familiene  totalrehabiliterte i perioden 2010 – 2024  hele anlegget som interiørmuseum og kulturpark.

All drift og restaurering av Kulturparken Nor var i hele perioden 100% privatfinansiert. Alle antikviteter, kunst og utstillinger var på privat utlån fra familiene. De historiske utstillingene ble regnet som en av Norges mest autentiske tidskapsler der du kunne oppleve epoken 1854-1905.

Herregården ble derfor hyppig benyttet til film og fotoopptak.

Utstillingen «Fra Noer gods til Kulturparken Nor», åpnet som permanent utstilling i Kulturparken i Juni 2010.

I 2013 åpnet også den permanente fotokunstutstillingen «1880 i farger» som var en hyllest til kvinnene på Nor.

I 2011 ga Stiftelsen også ut utstillingens innhold i bokform – du kan laste den ned her, eller se den nedenfor:

kulturparken nor
Kulturparken Nor besto av:
Nor Herregaardsmuseum, Arneberg Stasjon og Nor Scene.

Eiendommen er privat, og har kun adgang for publikum ved annonserte konserter eller arrangementer.

Nor Herregaard ble tegnet og bygget av arkitekt og byggmester Johan Heinrich Günther Schüssler i årene 1858-59 som hovedsete for Godseier Arne Lunderbye fra Eidskog.

Bygget er et meget godt bevart eksempel på tidlig sveitserstil i Norge, og var Schüsslers andre byggeprosjekt på Kongsvinger – det første var Rolighed i Øvrebyen, senere fulgte en rekke andre markante praktbygg i distriktet, bl.a. Overud, Gjøsegården, Nesteby, Middelskolen, Mølla, Kongsvinger bad og Kongsvinger stasjon. Men mest kjent var Schüssler for sine kirker, stasjoner og herregårder. Interiørene er nå pietistisk restaurert tilbake til original stand, og gir et sjeldent bilde av et norsk herregårdsinteriør med klar blanding av senempire og sveitserstil.
De historiske samlingene er utlånt av Kulturhaven Private Museum. Du kan også oppleve vår permanente historiske utstilling – «Fra Noer Gods til Kulturparken Nor». Stedet er blitt et yndet fotoobjekt for film og foto-opptak både for interiør og presseorganer.

Godsekspedisjonsbygningen fra Arneberg stasjon ble bygget av Schüssler, og flyttet hit i 1996 da Arneberg stasjon ble revet. Bygget utgjør nå en del av Schüssler museet her i Schüsslersvei.
Nor scene presenterer både åpne og lukkede konsert og kultur arrangementer. Parkanlegget er under utvikling og er under kontinuerlig opparbeidelse.
kulturparken nor

Ildsjelene i Kulturhaven:

Jan Schüssler og Kjetil Strandabø

Jan W. Schüssler

Jan W. Schüssler
Jan er primus motor og prosjektleder for alle Kulturhavens aktiviteter.
Jan startet sin karriære som barneskuespiller i film og på fjernsyn allerede på 70-tallet. Men ble først rikskjent på 80-tallet som Norges første internasjonale toppmodell på herresiden med base i byer som London, Paris og LA. Her preget han motemagasiner, reklamefilmer og catwalks for noen av verdens fremste designere og mediehus.

Jans selvbiografi fra denne tiden har blitt tilrettelagt for film i samarbeide med United Media i London. Men du kjenner sikkert også Jan som programleder for sine mange TV og radio serier på 90-talle, men også som «trendekspert» fra så vel TVN, TV 4, TV2 og Radio P4.
Jan har også de siste 02 årene produsert et utall konserter, turnéer, show og TV-programmer og er også arrangør av motebransjens store prisdelingsgalla «Fashion Awards»
Boken om Kulturhaven er Jans andre bok. Han skrev i 1995 også boken «Kunsten å kle seg»

De siste 12 årene har han også bygget opp sitt eget teater-produksjonsselskap i London. Han har hentet over flere Engelske teaterproduksjoner og artister til Norge.

Jan er som leder for Kulturhaven privat museum, ansvarlig for et 20-talls historiske bygninger både i Norge, Sverige og England. Men Nor stiller i en særklasse, fordi det er Jans olderfar som både har tegnet og bygget praktbygningen som Kulturhaven så pietetisk har restaurert de siste årene.

Kjetil StrandabøKjetil Strandabø

Kjetil er kunstner og bygningsvernaktivist.
Han er utdannet blomsterkunstner og designer i England, med lang fartstid både som dekoratør og settdesigner. Kjetil er ansvarlig for magien og krydderet som er noen av det mest særpregne ved totalopplevelsen i Kulturhavens eiendommer. Nor er intent unntak.
Han er også ansvarlig for all tilrettelegging og styling ved de mange interiørfotograferiene, samt ved konserter og selskapeligheter.
Til daglig er Kjetil prosjektleder for Kulturhavens øvrige konserter og show i Norge.